intro
contact
cv
copyright
home

Curriculum Vitae Amerentske Koopman

Woonplaats: Utrecht
Telefoon: 030-2937422
Mobiel: 06-28779021
Email: info@amerentske.nl
Website: www.amerentske.nl
Atelier: Uraniumweg 17, 3542 AK Utrecht

Geboorteplaats: Enschede
Geboortedatum: 24-03-1972

Hoofd Activiteit:

1997- nu. Schilderen

Na mijn afstuderen is vrij werken mijn hoofdactiviteit geworden. Dit betekent dagelijks werken in en vanuit mijn atelier. Mijn werkzaamheden zijn het maken van schilderijen en reliëfs, ontwerpen en animaties.

Mijn schilderijen gaan over plattegronden waarbinnen structuren, texturen, vlakken en lijnen het beeld bepalen. Dit gaat van stedelijk tot landschappelijk. Door het gekozen perspectief, namelijk vanuit een helikopter, is er overzicht en maak ik meer of minder ingezoomde beelden van landschappen en stadsplattegronden.

Hiernaast zijn bewegingsresten veelzeggend voor mijn werk. Lijnen die bewegingen suggereren van iemand, een auto, een dier, een vliegtuig dat over komt. Ze zetten hun stempel, letterlijk en figuurlijk. Sommige worden weer weggevaagd terwijl andere een prominente positie krijgen. Het is schaduwwerking van wat er was, alleen de rest ervan is nog zichtbaar.

Met bewegingsresten bouw ik aan een samenspel van vlakken en lijnen. Hierdoor lijken de schilderijen soms aan weefsels te grenzen. De structuur van lijnen en vlakken worden regelmatig letterlijk met stof verweven tot nieuwe voorstellingen. Zo ontstaat er een spanningsveld tussen de suggestie en de werkelijkheid.

Projecten:

2006 Uit de kleren

Lentekriebels aan. Ter gelegenheid van de expositie bij Rob Rademaker ben ik begonnen met het maken van aanhangels en omslagen, deze textielen kunnen op de opening gedragen worden.

2006 T’huis

T’Huis is een manifestatie die 22 en 23 april 2006 plaatsvindt waarbij theater en muziek één geheel vormen met een autonoom kunstwerk op het historische molenerf in Lombok.

2005 Animaties

In samenwerking met Roy Schilderman zijn onze eerste stop-motion filmpjes geproduceerd, getiteld Lamborghini, Defilé en Mambo.

2004 Interieuruitvoering

Concept, ontwerp en inrichting kantoren Innogrow en Evelop, onderdeel van Econcern.

2003 Uranus Cultuurlab

Initiatiefnemer en medeoprichter van deze stichting die als doel heeft permanente betaalbare werkruimte aan te bieden aan culturele ondernemers.

2003 Gefileerde auto's

Dit project is ontstaan vanuit mijn al jarenlange fascinatie voor weggebruikers, files en bijkomend rijgedrag. De persoon en zijn auto, het imago, het gedrag van de bestuurder. Vanuit de lucht, kan je de doorstromingen en opstoppingen beter weergeven. De wave bewegingen, remgedrag, het bumperklevertje, de spitsteams.

2003 Taal noch Teken; Kunst voor Vermist

35 kunstenaars maken een monument voor 35 achterblijvers. Ieder heeft een eigen achterblijver toegewezen gekregen en maakt een persoonlijk herdenkingsmonument voor en over degene die vermist wordt.

2002 Uitnodiging gedwongen te kijken

Samenwerkingproject met beeldend kunstenaar Radboud Wanders, waarin we een installatie hebben gemaakt waarbij de kijker zijn manier van kijken gemanipuleerd wordt. Betreft een schommel die de ervaring wekt van een slinger hoogte van 30 meter. Tijdens deze rit gaat de deelnemer, met behulp van speciale kijkkokers, bijna letterlijk in het schilderij. Vezelverkenning. Zie: foto's, filmfragment LAVA, filmfragment Lombokunst

2002 Zoet-Zoute Vloerbedekking

Snoepproject wat geboren is in 2001 tijdens het expoproject met werkgroep Stadsvitaminen. De bezoeker loopt door en langs snoepvelden. De eerste kunstmatig kleurende en geurende polder.

Meer informatie

>> Exposities

>> Publicaties

Overige Activiteiten:

2000 - nu. Lampen
Unieke beschildering polyester lampenkappen uit de lijn Eigen-wijs Licht.

Kastje2000 - nu. Paint en stand
Schilderen tijdens beursen in of op standwanden.

1999 - nu. Schoolse Activiteiten
Mozaïeken en droomhuis maken met kinderen, bedenken en uitvoeren in opdracht van zowel het Utrechts Centrum voor de Kunsten als Stichting Beeldende Kunst Amsterdam.

1998 - nu. Illustraties
Maken van illustraties in een serie studieboeken over duurzame energie. (zonneboilers, zonnestroom, windenergie en waterkracht). Kinderboek Harrie Huppelhuis en tekeningen divers.

1997 - nu. Ontwerpopdrachten
In 1999 het ontwerpen en begeleiden van de bouw van een optop (extra verdieping) op een woning. Verder kasten, kleuradviezen, posterontwerpen en kaarten.

1996 - nu. Schilderprogramma’s
Begeleiden en coördineren van programma’s waarbij mensen uit een bedrijf schilderijen maken. Groepsgrootte variërend van 10–1000 mensen.

1996 - 1999 Maquettebouw en presentatietekeningen
Maken van maquettes en presentatietekeningen. In 1996 en 1997 maquettes voor Leidse Rijn via West 8 en Max. In 1998 en 1999 presentatietekeningen en sfeerbeelden voor Sant en Co.

Opleidingen:

1990-1997 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht Architectonische Vormgeving (Cum Laude)
* Interieur en kleinschalige architectuur.
* Stedenbouwkundig micro milieu en beeldende kunst en omgeving.
* Schilderen.
1984-1990 HAVO; Kottenpark College te Enschede

Studieprojecten:

1995-1997 Huis in uiterwaard
Een beeldhouwwerk in het groot, op een door mij gekozen plek. Het interieur is ondergeschikt aan het exterieur.
Herinrichten Jaarbeursplein Utrecht
Een nieuwe huiskamer voor de stad Utrecht, met voor een deel mijn smaak op gigantische decorwanden. De vloer loopt geleidelijk op tot het Catharijne niveau.
Identiteitscrisis van een huis
Een schrijven over het wel en wee rond decorativiteit in de vormgeving. Met de stelling of het nodig is een kloof te maken tussen architectuur en decoratie. Dit als aanvulling op mijn twee gestelde opdrachten.
1994 Studiereis in India
1993 Stage Architectenbureau Min 2 Producties Bergen (NH)